пʼятницю, 7 грудня 2018 р.

Я - людина! Я маю право!

Ти  особливий! Як і кожна особистість.
Ти неповторний! У природі все таке!
Сніжинки навіть формою всі різні.
А ти – природи диво, та ще й яке!




       Дитина – найцінніший скарб. Пройде не одне тисячоліття, поки людство зрозуміє цю істину, і пройде не одне тисячоліття, поки людство, нарешті, прийме закони, які оберігатимуть дитину, найбільше наше багатство.
        Права дитини – це певні можливості, які потрібні дітям для того, щоб рости і дорослішати. Діти мають особливе право на піклування з стороні держави. Але, на жаль, життя, здоров’я, навчання, щастя дітей усього світу не достатньо захищені.
        Сьогодні близько 250 мільйонів дітей живе за рахунок жебрацтва, тяжкої праці, пограбувань. Кожен рік від хвороб помирає 5 мільйонів дітей. Поширюється торгівля дітьми. Тому зараз дуже важливо не лише дорослим, а й дітям знати хоча б деякі з них для захисту своїх прав. Ось тому, 10 грудня 1950 року Генеральна Асамблея ООН запропонувала усім державам святкувати як День прав людини, бо саме в цей день в 1948 році цією ж організацією було прийнято Загальну декларацію прав людини.
В цей день проводиться пленарне засідання ООН і всесвітня організація відзначає тих, хто зробив вагомий внесок у захист людських прав і свобод, а Норвезькій Нобелівський комітет в Осло вручає 10 грудня Нобелівську нагороду миру. У навчальних закладах, як правило, проводяться різноманітні заходи – тематичні бесіди, уроки, тижні права, конкурси та вікторини на знання прав людини.
       Напередодні  відзначення Дня прав людини, в нашій бібліотеці відбувся правовий калейдоскоп «Я - людина! Я маю право!», який включав в себе різноманітні вікторини, загадки, вірші, які допомогли пригадати, а то і вивчити свої права. З найменшими дітками бібліотекарі вирушили в казкову подорож, під час якої малеча виступила як справжні дорослі захисники, які змогли  правильно захистити права казкових героїв.
        Всі ми повинні не лише знати, а й навчатися користуватися ними. Коли з вами трапляється щось погане, вас кривдять, принижують, караюсь, примушують до непосильної праці, ви повинні звернутися по захист до батьків, родичів, вчителів.


Пам’ятайте друзі! Щоб не втрапити в халепу права свої потрібно знати…

Немає коментарів:

Дописати коментар