пʼятницю, 21 грудня 2018 р.

Марко Вовчок-найзагадковіша жінка в українській літературі

     

   Ви теж колись думали, що Марко Вовчок — це чоловік? Це оманлива думка. Марко Вовчок — видатна письменниця, довкола якої витає таємничість і легенди. Про її творчість, життєві перипетії можна говорити довго. Цікаво? Тоді читайте! 
  Марко Вовчок (літературний псевдонім Марія Вілінська) народилася 22 грудня 1833 р. в Орловській губернії в збіднілій дворянській сім’ї. Її пращури походили з Київщини.
     Вітчим Марії був картярем і п'яницею, часто ганявся за дитиною з сокирою та погрожував зарубати, тому її відправили до приватного харківського пансіону. Згодом матері довелося піти від нього, а своїх двох дітей вона віддала на виховання родичам. Марія, разом зі своїм братом, жила у приймах своєї тітки. 
   Марія знала близько 10 іноземних мов, серед яких французька, англійська, польська, чеська, німецька та інші. У родині письменниці повсякденною мовою була французька.
  Версія виникнення псевдоніму Марії Вілінської – прізвище її першого чоловіка Марковича. Згодом письменниця познайомилася з Пантелеймоном Кулішем, який вигадав "Марко Вовчок", поєднавши прізвище чоловіка Марії з її "вовкуватістю" у спілкуванні. Попри славетний псевдонім, який наразі знає майже кожен українець, сама письменниця люто ненавиділа це "прізвисько".
    Наприкінці 50-х років ХІХ століття Марія Вілінська була єдиною в українській літературі жінкою-письменницею.
Відомі твори письменниці : "Інститутка", "Дев'ять братів і десята сестриця Галя", "Горпина", "Маруся", "Два сини", "Козачка", "Ведмідь" та ін.
    Найбільшу славу принесла їй повість "Маруся" – історія дівчинки, що гине, допомагаючи запорожцям. Повість була написана у 1860-х роках. Згодом отримала нагороду Французької Академії та була перекладена багатьма мовами.
    22 грудня виповнюється 185 років від дня народження визначної української письменниці. З цієї нагоди у нашій книгозбірні створена викладка літератури «Марко Вовчок-найзагадковіша жінка в українській літературі».
                            

Немає коментарів:

Дописати коментар