вівторок, 2 квітня 2013 р.

Сторінками казок Андерсена

"Мої казки адресовані настільки ж дорослими, скільки і дітям!»
 Г. К. Андерсен


         Кожного року весною, коли пробуджується природа, дзвенять струмки, співають пташки, 2 квітня відзначаємо іменини дитячої книги. 
        Чому 2 квітня? Саме у цей день 1805 року у Данії народився славетний дитячий казкар Ганс Крістіан Андерсен – чарівник, що вчить бачити навколо себе прекрасне, приймати і віддавати добро, радіти життю, вірити у перемогу сонця над мороком. Тому, починаючи з 1967 року з ініціативи і за рішенням Міжнародної ради з дитячої книги весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги.        Ганс Крістіан Андерсен, як ніхто міг перетворити звичайне, буденне у фантастичне і дивовижне. У його казках спалахують бенгальським вогнем стіни снігових палаців, дикі лебеді летять над морем, в якому, як пелюстки квітів, відбиваються рожеві хмаринки, і олов’яні солдатики стоять на варті на одній нозі, тримаючи в руках рушниці.
        Чарівному казкарю Андерсену належать романи, п’єси, вірші, проте в літературі він залишився перш за все як автор казок та історій, таких як: “Кресало”, “Принцеса на горошині”,“Русалочка”, “Гидке каченя”, «Снігова королева»… що склали 24 збірки. Біографія Андерсена теж нагадує казку, особливо якщо з довірою поставитися до його розповіді про себе в двох великих мемуарних нарисах «Казка мого життя».
        Літературним ранком «Мрії втілені в казку»   сьогодні  наша книгозбірня відзначила  іменини дитячої книги і відкрила Тиждень дитячого читання. Маленькі читачі мали змогу поринути в дивовижний світ ― у світ книжкової мудрості, в океан книжкових пристрастей і подій…, відповідаючи на питання вікторини «Впізнай героїв Андерсена».         Книжкова виставка «Сторінками казок Г.К.Андерсена» знайомить з казками, в яких поєднується романтика і реалізм, фантазія та гумор і сатира. Багатьом відомо, що в казці “Гидке каченя”,  відображено багато чого з  власного життя  казкаря. Читаючи казки Андерсена, цілком легко впізнати себе в образі курки, кота та інших.
        Виставка дитячих малюнків «Казковий світ Г.К.Андерсена» (написаних на основі прочитаних казок ), знайомить з творчістю малих гуртківців з «Умійка».








        


  Письменник-казкар говорив, що життя його схоже на казку. Але хіба це дивно, що його, доброго і сердечного, любили люди, що він досяг пошани і слави, і ця пошана і слава живуть і житимуть ще довгі-довгі роки!

Немає коментарів:

Дописати коментар