середу, 6 квітня 2016 р.

Чорна спадщина Чорнобиля

 «26 квітня 1986 рік…над квітучим Поліссям здійнявся в нічне небо зловісний вогонь радіаційного вибуху. Цьогоріч минає 30 літ цієї скорботної дати, спогад про яку пронизує серце гострим болем. Чорнобиль і досі є незагоєною раною.                                           
Сьогодні Чорнобиль для нас – це майже три з половиною мільйонів постраждалих від катастрофи та її наслідків. Це майже 10 відсотків території, що зазнала прямого радіаційного ураження. Це 160 тисяч людей із 129 населених пунктів, яким довелося залишити рідні домівки і переїхати в інші місця….»,- так 5 квітня розпочався урок пам’яті в Долинській районній бібліотеці для дітей.
      А, поспішали на нього учні 5-А класу школи № 7 м.Долини (викладач Людмила Витвицька). Ініціатором проведення в бібліотеці заходу була Уляна Дмитрів, заступник директора по виховній роботі школи №7, бо як вона сказала, що «…нічого книгу не замінить, ні телевізор,  ні комп’ютер. Тільки тут, в бібліотеці, серед тиші книг можна так багато почерпнути для свого розвитку і духовного збагачення. І погортавши сторінки книг, спокійно і виважено розміркувати над минулим і теперішнім. Через  ЗМІ, книги, періодику (про комп’ютери ми тоді ще і не чули)  ми знайомились  з тією бідою, що спіткала народ  26 квітня 1986 року …».      

     
  
Урок проходив в дружній атмосфері. До розмови підключались діти. Приємно визнати, що вони досить непогано обізнані з тими подіями. А, учень Павлище Максим розповів, що і його дідусь (Павлище Йосип) був там, у «пеклі»радіації, у перші ж дні. Через рік, після трагедії його не стало… І, тільки протигаз (він був пожежником)  нагадує про рідну людину. Оба Таїсія (учениця цього ж класу) також розповіла, що і її вітчим  був учасником ліквідації на Чорнобильській АЕС
Діти мали можливість познайомитись з виставкою літератури «Чорна спадщина Чорнобиля». Бібліотекар Галина Надольська провела короткий огляд літератури, звернувши увагу на книгу Євгена Гуцала «Діти Чорнобиля»
Закінчився урок, та зустрічі в бібліотеці, пов’язані з темою Чорнобиля триватимуть…
Кому, як не нам дорослим, дбати про обізнаність молодого покоління з тими страшними подіями і берегти пам’ять про тих, хто «собою прикривав» чорнобильське пекло.       

Немає коментарів:

Дописати коментар