середу, 12 квітня 2017 р.

Писанка мальована

               

Яєчко розмальоване барвисте:
Ним тішиться дорослий і дитя,
Творіння рук людських святе і чисте,
Маленький символ нашого буття.


        Уже незабаром на землю зійде чудове свято Великодня, святе і чисте, як безхмарне весняне небо, гарне, як молоде життя. Срібні голоси церковних дзвонів сповістять світу про урочисту подію Воскресіння Христового і лунатимуть звідусіль  щирі вітання «Христос Воскрес», «Воістину Воскрес!».
       Великдень в українців завжди асоціюється з писанкою. Важко собі уявити Великдень без писанок, які й око радують, і нечисту силу відганяють. І це зрозуміло. Розписане по-мистецьки яйце створює особливий, святковий настрій. Писанка – це витвір мистецтва. Не випадково все найкраще в Україні завжди порівнюється з писанкою. У народі про гарну дівчину часто кажуть: «Така гарна, як писанка».
Виконувались писанки здебільшого в п’ятницю, перед Великоднем. У міфології багатьох народів можна знайти оповідь про яйце, з котрого постав світ. Наші предки вірили, що саме з яйця утворився світ: зі шкаралупи – небо, із плівки, що її встеляє, - небосхил та хмари, із білка – вода, а з жовтка – земля з усіма її багатствами. Вважалося, що розмальовувати писанку не мав права той, хто нещодавно з кимось сварився чи гнівався. Писанки не лише захищають людину від зла, а й приносять добро, достаток. Виконуючи їх, людина сповнюється добротою, вважалось у християн.
Отож, і в нашій книгозбірні напередодні Великодня, пройшов бібліотечний коктейль "Писанка мальована", де зібралися активні користувачі, щоб розмалювати великоднє диво – писанки. Фарбували яйця одноколірними фарбами і називали їх галунками.  А маленькі «умійки»  вирізали великодні витинанки. Все проходило з чудовим передсвятковим настроєм.
Щиро вітаємо усіх з наступаючим святом світлого Воскресіння!!!
                 Великдень всіх нас на гостини просить,
                 Малює сонце, полотно небес,
                 І крашанку, як усмішку, підносить:
                -Христос Воскрес!
                -Воістину Воскрес!

Немає коментарів:

Дописати коментар