понеділок, 28 січня 2019 р.

Бій під Крутами

                 

Крути – наша гордість і слава,
Там соколи юні у вічність пішли.
На клич молодої держави,
Піднялися вірні сини.
Грудьми у нерівному бої,
Спинили червону орду,
З честю впали герої,
За Україну свою.



     Є така залізнична станція в Чернігівській області - Крути. В роки існування Радянського Союзу назву цю згадували пошепки, бо того, хто вголос говорив про події, пов’язані з цим місцем, могли назвати ворогом народу і запроторити до Сибіру. А багато хто з українців взагалі не знав, що є таке місце на географічній карті України. На жаль українці не могли вголос говорити про цю подію  та відзначати пам’ять героїв, що пролили свою кров за свободу України.      
      Сьогодні нам вже можна вільно говорити про ті трагічні події, які трапилися 29 січня 1918 р. на чернігівській землі і згадувати той подвиг студентів та гімназистів міста Києва, які стали груддю на захист проголошеної Центральною Радою в січні цього ж року Української держави.Вони не мали військового досвіду, але горіли бажанням не допустити ворога на рідну землю. 600 юних необстріляних вояків при 16 кулеметах і одній гарматі протистояли російській більшовицькій орді, яка чисельно в десятки разів переважала українців. Цілий день продовжувався нерівний бій. Більшовикам вдалося захопити в полон декілька десятків юнаків, які заблукали. Більшовицькі матроси захоплених у полон студентів не розстріляли, а по-звірячому закололи багнетами. Полеглі юнаки освятили своєю кров’ю новонароджену державу.
     У 1926 р. в Галичині було народжено культ героїв Крут, коли гурт пластової молоді у Львові створив курінь старших пластунів імені Бою під Крутами. І з того часу всі свідомі українці 29 січня віддають шану полеглим молодим воякам, що не пожаліли свого життя заради свободи українського народу.
     Щоб розширити знання учнів про трагічні події січня 1918 року під Крутами, на прикладі подвигу тих юних, молодих героїв виховувати почуття патріотизму, поваги до історичного минулого українського народу та борців за незалежність України, 28 січня в нашій книгозбірні пройшов веб-історичний калейдоскоп «Бій під Крутами». Учні в історичній послідовності познайомилися  з подіями про ті часи, також дізналися про корисні інтернет-посилання на цю тему.  Не забули згадати,що серед цих 300 героїв був і наш земляк, єдиний галичанин родом із села Тяпче - Микола Корпан.

     Сміливість та жертовність учасників бою зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому Героїв Крут називають першими кіборгами.

Немає коментарів:

Дописати коментар