пʼятницю, 6 вересня 2019 р.

Я народився і жив для добра і любові…

"Я України син"
 О. Довженко
Олександр Петрович Довженко! Кому   невідоме це славне ім’я сьогодні. Письменник і кінорежисер, маляр і політик, великий патріот свого народу і син свого часу. Кого не хвилюють його твори “Арсенал” і “Земля”, ”Аероград” і “Щорс”, “Повість полум’яних літ” і “Мічурін”, “Зачарована Десна” і “Поема про море”...
    Народився Олександр Петрович Довженко 10 вересня 1894 р. на Чернігівщині. В сім’ї Довженків, де зростало 14 дітей, від хвороби часто хтось помирав. З 14 дітей вижило лише двоє: Саша і його сестра. Тому в спогадах про дитинство в уяві Олександра Довженка завжди виникали «плач і похорон». 
       Щоб знайти гроші на навчання сина, батько продав одну з семи десятин землі, якими володіла родина. Навчання давалось йому легко, він багато читав, та так, що мати часом лаяла. Навчався Довженко в Сосницькій початковій школі, а потім початковому училище. 
     Сам О. Довженко згадував, що в дитинстві він був “мрійливим хлопчиком”. І одним з вирішальних факторів формування його характеру була любов до природи, до її вічної й загадкової краси, яку він пронесе через усе своє неспокійне життя.
      За своє творче життя Олександр Довженко поставив 4 документальних і 10 ігрових фільмів, створив 15 літературних  сценаріїв і кіноповістей, 2 п’єси, написав понад 20 оповідань і новел.
       Завжди дуже багато готувався до нових зйомок. Перед кожним своїм новим фільмом режисер не один місяць вивчав історію і все, що пов'язано з майбутньою кінокартиною.
        В останні роки, коли здоров'я вже підводило Довженка він займався написанням сценаріїв і навчав молодих режисерів.
Помер Олександр Довженко 25 листопада 1956 року.
      З нагоди 125 років від дня народження Олександра Довженка  у нашій бібліотеці створена викладка літератури «Я народився і жив для добра і любові…»
Талановитий, харизматичний, натхненний, Довженко навіки став невід'ємною часткою  світової культури, гордістю українського народу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар