пʼятницю, 7 лютого 2020 р.

Кібербулінг та як від нього захиститися

        Діти завжди мали свої таємні світи, свої ігри та свої секрети від дорослих. Таємничість сучаcного покоління – віртуальна і здебільшого неочевидна для дорослих.
        Через соціальні мережі та спільноти в Інтернеті поширення будь якої інформації відбувається блискавично. Один клік – і принизливі фото, відео, пародійні зображення, чутки, сягають величезної кількості адресатів. Кібербулінг – новий вид цькування у школах та серед дітей. Це зумовлює тривалий травмуючий вплив на психіку дитини та може призвести до депресії та самогубства. 
       Напередодні Дня безпеки в Інтернеті, який щороку відзначається в другий вівторок лютого, і ми торкнулись цієї теми. 
Сьогодні, 7 лютого, в нашій бібліотеці відбулася так звана школа безпеки «Кібербулінг та як від нього захиститися». Як виявилось, мало хто знає про правила поведінки в соціальних мережах; не розуміє, що викладаючи на своїх сторінках особисту інформацію кожного разу наражається  на небезпеку – агресор може використати її в цілях залякування. І тут потрібно бути дуже обережними!

Нажаль, і далеко не всі батьки знають про кібербулінг і методи захисту від нього. Менше 25% батьків вводять хоч якісь обмеження на користування Інтернетом для своєї дитини, при цьому близько 70% дітей щодня заходять в Інтернет, а 10% - страждають на виражену інтернет-залежність. Тому  ми також підготували буклет  «Кібербулінг: як захистити дитину?» (поради батькам), де розкриті такі питання:
- як проявляється кібербулінг;
- ознаки того, що дитина, можливо, піддається нападам та цькуванню онлайн;
- що робити, якщо дитина уже зіткнулася з кібербулінгом;
- кроки щодо захисту від кібербулінгу;
- що робити та як виявити, що ваша дитина сама займається кібербулінгом. 

       Найкраще що можуть зробити батьки та вчителі – виховувати в дитині упевненість в собі, адже в основі всіх причин мовчання лежить страх за себе чи близьких, тому  слід розказувати їм про небезпеку, будувати довірливі відносини. 

Важливо пам’ятати: винна не жертва – винен той, хто скористався її довірою! 

Немає коментарів:

Дописати коментар