понеділок, 8 травня 2017 р.

В книжку на згадку зробимо закладу

      Закладка виникла дуже-дуже давно. Її вік майже такий самий як і вік книги. Ще в стародавньому Єгипті, Вавилоні, коли писали на пергаменті, з’явились такі собі “закладинки” – шматочки пергаменту, які прикріплялись до звитку у місцях, які треба було відмітити. Що далі, то більше вдосконалювались закладки. А десь у 15 столітті закладка знову була винайдена відразу в кількох місцях Європи. Стародавні книги були рукописними, великими, у шкіряних обкладинках. Зазвичай письменними були монахи, які дуже ретельно берегли книги, вважаючи їх своїми наставниками, вчителями. Закладками в ті часи слугували шнури, шкіряні трикутники, які закріплювали поміж сторінок. Через століття з’явилось книгодрукування. Поява друкованої книги дала поштовх фантазії книголюбів. Правилом хорошого тону вважалось подарувати книгу з подарунковою закладкою оригінальною, з побажаннями щастя, розшитими різноманітними вишуканими узорами, це могли бути і шнури прикрашені кистями, і стрічки. А згодом з’явились паперові закладки.
       Коли дитина читає книгу, їй обов’язково знадобиться закладка, щоб відразу повернутися на ту сторінку, де вона зупинилася. І дуже часто діти, та й ми — дорослі, використовуємо замість закладки календарик (в кращому випадку) або якийсь фантик від цукерки, чи просто листочок, складений навпіл. Погодьтеся, виглядає не дуже гарно . 
Але це не біда! Адже найцікавіші закладки це ті, які зроблені своїми руками. Тому в черговий раз,  8 квітня,  в нашій книгозбірні  зібралися «умійки» на лабораторію дитячої творчості «В книжку на згадку зробимо закладу» по виготовленню цікавих закладок: це і закладки-витинанки, кутові закладки, які захищають куточки улюбленої книги, закладки з кольорового паперу, закладки-орігамі у вигляді олівця, зайчика, жабки. Проявляючи свою творчість,  фантазію та уяву, усім було цікаво та весело. 
А ось результат  творчості.
Handmade завжди в моді!!!

Немає коментарів:

Дописати коментар