четвер, 10 грудня 2015 р.

Закон і право для всіх єдині

Ти маєш право на освіту,
Це право має кожен в світі.
Ти маєш право на житло,
Бо споконвіку так було.
Але й обов’язки ти маєш,
І їх усі ти добре знаєш.
Та справа кожного, як жити, 
Ледарювати чи творити – 
Закон написаний для всіх,
За ним не жить – це справжній гріх.

    
          Кожного з нас хвилюють питання: що діти можуть робити і чого не можуть, на що ви маєте право і на що не маєте? Без відповідей на це питання наше життя було б повним безладдям. Щоб цього не допустити, права дітей були визначені в Конвенції про права дитини, яку прийнято ООН 20.11.1989 р. та ратифіковано Верховною Радою України 27.02.1991 р.
10 грудня відзначають Міжнародний день прав людини. 
        Дитинство - найважливіший і неповторний період у становленні особистості. Будь-яка людина, починаючи з самих юних років, стикається з ситуаціями, коли необхідно знати свої права і обов’язки. Чомусь дуже багато думають, що права людини – це щось само собою зрозуміле, те про що знає мало не кожне немовля. Те, в чому абсолютно не потрібно розбиратися – адже все зрозуміло!.
       Багато хто з учнів дивується, дізнавшись, що наші повсякденні  вчинки  часто мають правову оцінку. Право, закони супроводжують людину все її життя. Щоб уміло і правильно користуватися своїми правами і добре виконувати свої обов’язки,  не порушуючи прав і законних інтересів інших, треба знати закони. Звичайно, неможливо знати усі закони. Але основне, що стосується нас, ми повинні знати:
1. Який документ захищає права дитини?
2. Вік, з якого громадянин несе адміністративну відповідальність?
3. Головний документ дитини до 16 років?
4. Яке найсуворіше покарання для неповнолітніх за вчинення злочину?
5. Чим захищають права і свободи кожної людини?
      Саме про це і велася розмова під час проведення правової вікторини  «Закон та право для всіх єдині», яка відбулася в нашій бібліотеці 10 грудня. Дитина поважатиме права інших людей, якщо будуть поважати її права, якщо вона сама дотримуватиметься правил поведінки і нестиме за них відповідальність. 

     Майбутнє кожної нації – діти, якими вони виростуть – таким буде і майбутнє покоління.

Немає коментарів:

Дописати коментар