четвер, 21 лютого 2019 р.

Мовне асорті


Моя прекрасна українська мово,
Найкраща пісня в стоголоссі трав.
Кохане слово, наше рідне слово,
Яке колись Шевченко покохав.

     Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.
       В Україні Міжнародний день рідної мови святкується з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення цього дня.
Українська мова вважається однією з наймилозвучніших мов у світі. На одній міжнародній конференції було названо три мови, які є найкращими для співу: італійська, українська, грузинська.
    Мова — це показник культури людини. Недаремно кажуть: «Заговори, щоб я тебе побачив». На жаль, сьогодні є небагато людей, які володіють досконало рідною мовою. Причиною цієї прикрості стало насамперед те, що в результаті злиття української і російської мов утворився так званий «суржик», який є небезпечним і шкідливим, оскільки засмічує і поганить одну з найкрасивіших мов світу.
    З нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови, 21лютого в нашій бібліотеці пройшла конкурс-гра «Мовне асорті», де діти продемонстрували свої знання з української мови. На конкурсі загадок, прислів’їв, приказок про рідну мову учні показали, що знають і поважають свою рідну мову.
         Що є найцінніше в житті кожної людини? Рідна мати, рідна земля, рідна мова. У рідному слові початок усіх початків людського буття. Пам'ятаймо завжди про це, бережімо, плекаймо, збагачуймо, примножуймо красу рідної мови. 
                                         До гарного слова нам треба звикати,
                                                         Щоб мова була як дзвінке джерело.
                                                         Подумай сім раз, перед тим як сказати,
                                                         Щоб слово твоє людям радість несло,
                                                         Щоб чарами ніжними слово дзвеніло,
                                                         Напоєне ласкою завжди було.
                                                         З добром і любов’ю від серця летіло
                                                         Й до іншого серця зі щирістю йшло.

Немає коментарів:

Дописати коментар